ADVIES VOOR EEN BETERE WERKPLEKINRICHTING.

Wij geven u graag advies waar u op letten moet bij het instellen van uw beeldschermstoel en de verdere inrichting van uw ideale    ...

U zult zich moeten realiseren dat ook met de aanschaf van de allerbeste Axia bureaustoel, de aandacht voor een goede werkplek niet stopt! Hier begint het en dat zullen wij u laten zien en ervaren. Zo zullen we de hoogte van het werkblad   aanpassen aan de zithoogte    die wij hebben gevonden door eerst de stoel goed in te stellen.

Bij de inrichting van uw werkplek is de plaatsing van het beeldscherm cruciaal, ook al zal dit in de praktijk door velen sterk worden onderschat. Te vaak zien we nog dat het beeldscherm een wat onder - of weggeschoven plekje krijgt toebedeeld. Maar u kunt het ook direct Smart aanpaken met de AxiaSmartChair (zie brochure).

Laten we er maar eens "goed vóór" gaan zitten.
Zorg voor een goede ondersteuning van uw armen, zij maken voor 10% deel uit van uw lichaamsgewicht Gebruiken we de PC voor langere tijd, dan zitten we daar dus "recht vóór". Alle storende factoren zoals reflecties en verkeerde lichtinval dienen we zo goed als mogelijk uit te bannen.

 • Geef elke activiteit die u doet, serieuze aandacht en zijn eigen (werk)plek.
 • Zorg voor voldoende afstand tussen uw ogen en het beeldscherm.
 • Een diep bureaublad van 80cm of dieper is met de nieuwe vlakke beeldschermen niet altijd meer noodzakelijk.
 • Zorg ervoor dat het beeldscherm op een goede hoogte staat.
 • Een goede monitorhoogte, mag voor iemand die blind kan typen hoger zijn, dan voor iemand die dit niet kan. Voor beiden geldt dat u 'niet' recht vooruit hoeft te kijken, met wijd open gesperde oogleden, maar liever van boven, schuin naar beneden kijkt, waardoor uw oogleden uw oogbol meer bedekken en zo irritatie en uitdroging van het oog voorkomt.
 • Zorg wanneer u met concepten werkt dat deze tussen uw toetsenbord en het beeldscherm in staan / liggen.
Waar let ik op bij het instellen van mijn beeldschermwerkplek?
Dat is “de” vraag die ons bezig houdt en al door teveel Arbodiensten, Kantoormeubel leveranciers, Ergonomisch Adviseurs en andere Experts, verschillend zijn en worden uitgelegd.
En ja, daar sta of zit je dan als werkgever of werknemer, want "wie" of "wat" moet je geloven?

Graag wil ik jullie helpen om in een sterk verwilderd woud, toch dat mooie bos weer te ontdekken. Eén waarin je nooit meer zal verdwalen. Volg daarom deze weg en je gezonde verstand! Laat je niet meer verleiden om een andere of zogenaamd kortere weg in te slaan.
Vergeet wat mij betreft ook alle uitspraken die claimen dat:

 • “de beste zithouding de volgende is”
 • “de eerste leeslijn op een beeldscherm op ooghoogte moet staan”
 • “goed zitten alleen in hoeken van 90° kan”
 • “Zitten het Nieuwe Roken is.”

Het zijn helaas allemaal bedachte oneliners die de tekortkoming van product X moeten camoufleren. Verwacht van mij geen belofte op een “langer leven”, maar wel een “plezieriger beter zittend of staand leven” wanneer je besluit om met mij tijd en aandacht te besteden aan de instelling van jouw werkplek. De uitkomst daarvan geldt uiteraard niet alleen voor je werkplek op kantoor, maar ook thuis en zelfs achter het stuur van je auto. “Beter zitten en staan” en je “beter voelen” is voor iedereen weggelegd. Het begint –net als bij de bereiding van een Maaltijd of bij het bakken van een Taart- uiteraard met een beproefd recept. De juiste keuze en kwaliteit van de benodigde ingrediënten zijn bepalend voor het beste resultaat. Neem daarom geen genoegen met een “Zesje” maar gun jezelf en je gasten een “uitmuntende maaltijd”, daar blijven ze voor terugkomen! -- Ik help graag bij het maken van de juiste “productkeuze."

Zo geldt bijvoorbeeld voor Flexwerkplekken niet, dat je moet kiezen voor het simplificeren en daarmee het weglaten van instelmogelijkheden van een stoel, omdat de stoel niet alleen kortstondig? maar ook veelvuldig door verschillende personen gebruikt zal worden. Juist die verscheidenheid van de gebruikers maakt het optimaal kunnen instellen, essentieel! Het lijkt een Trend te zijn, dat Bureaustoelen met slechts één hendel of draaiknop terrein lijken te winnen omdat dit aantrekkelijk zou zijn voor een breed publiek en het Design belangrijker is? Zo jammer, want juist daar waar een goede Bureaustoel inzetbaar moet zijn voor veel gebruikers, is de noodzaak van het kunnen in- en verstellen van de stoel een “Must.”

Tel even mee…

 1. Knop/functie = Zithoogte verstelling
 2. Knop/functie = Zitdiepte instelling
 3. Knop/functie = Rughoogte instelling
 4. Knop/functie = Zithoek verstelling
 5. Knop/functie = Dynamische tegendruk verstelling
 6. Knop/functie = Armleuninghoogte instelling
 7. Knop/functie = Armsteunbreedte verstelling
 8. Knop/functie = Rughoek verstelling (optioneel)

Mijn telling komt daarmee op minimaal “zeven” knoppen/functies en ben zeer benieuwd “wie” er denkt, dat er uit bovengenoemd rijtje wel een paar in- verstelmogelijkheden kunnen worden geschrapt? En welke dat zijn hoor ik dan graag.

Back/Klachten Top Next/Zitadvies

Copyright© 1995-2020 by ARTEZA