…OVER EEN BETERE WERKPLEKINRICHTING.

Wij adviseren u graag bij het instellen van uw beeldschermstoel en de verdere inrichting van uw ideale werkplek. 

…ook dit kan beter!

U zult zich daarbij moeten realiseren dat ook met de aanschaf van de allerbeste bureaustoel en de allerbeste zit- statafel, uw aandacht voor een goede inrichting en het juiste gebruik van de werkplek niet stopt!
Daarmee begint het en dat willen wij u graag laten zien en ervaren.
U past de hoogte van het werkblad aan, aan de optimale zithoogte die u gevonden heeft door eerst de stoel goed in te stellen. Bij de inrichting van uw werkplek is vervolgens de plaatsing van het beeldscherm cruciaal… iets dat in de praktijk door velen sterk onderschat wordt. Te vaak zien wij nog dat het beeldscherm een wat onder – of weggeschoven plekje krijgt. Maar nu is het moment om dit echt goed aan te pakken, dus laten wij er samen maar eens “goed vóór” gaan zitten.

Zorg bij het instellen van uw bureaustoel(met armleggers!) dat uw onderarmen -met ontspannen en afhangende schouders- goed worden ondersteund. Wist u dat het gewicht van uw armen circa 10% bedraagt van uw lichaamsgewicht? En dat armleggers zo meehelpen om de spanning in uw Nek- en Schouders te reduceren.
Gebruikt u een PC voor langere tijd, dan zit u daar dus altijd “recht vóór”.
Alle storende factoren zoals reflecties en directe lichtinval op uw ogen of op het beeldscherm dienen voorkomen te worden.
Geef elke activiteit die u doet altijd serieus aandacht en dus ook aan de instelling van uw eigen werkplek. Zorg voor voldoende afstand tussen uw ogen en het beeldscherm. Een diep bureaublad van 80cm of dieper is met de nieuwe platte beeldschermen niet altijd meer noodzakelijk. Zorg ervoor dat het beeldscherm op een goede hoogte staat. Een goede monitorhoogte, mag voor iemand die blind kan typen wel iets hoger zijn, dan voor iemand die dit niet kan. Maar voor beiden geldt dat u ‘niet’ recht voor u uit kijkt, dat doen wij alleen wanneer we in de verte kijken. Naar het beeldscherm kijkt u liever niet met wijd open gesperde oogleden, maar beter van boven, schuin naar beneden. Door de licht neerwaarts gerichte blik, beschermen uw oogleden de oogbol tegen uitdroging en irritatie. Zorg ook wanneer u met concepten werkt, dat deze tussen uw toetsenbord en het beeldscherm in staan / liggen.

Dit is dus geen ideale beeldschermwerkplek…

Beeldscherm

Hoe en waar plaats ik mijn beeldscherm op het bureaublad?

Dat is “de” vraag die ons al bezighoudt, sinds de invoering van de automatisering. Nog steeds worden door sommige Arbodiensten, leveranciers van kantoormeubelen, ergonomisch adviseurs en andere werkplek experts, te vaak uiteenlopende adviezen of richtlijnen gegeven.
En ja, daar sta of zit je dan als werkgever of werknemer, want “wie” of “wat” moet je geloven? Graag wil ik jullie helpen om in dit sterk verwilderde woud, toch dat mooie bos te herontdekken. Eén waarin je nooit meer zal verdwalen. Volg daarom deze weg en je gezonde verstand!
Laat je niet meer verleiden om een andere of kortere weg in te slaan.
En vergeet wat mij betreft ook alle uitspraken die claimen dat:

– de beste zithouding de volgende is
– goed zitten alleen in hoeken van 90° kan
– Zitten het Nieuwe Roken is
– de eerste leeslijn op een beeldscherm op ooghoogte moet staan

Het zijn helaas allemaal bedachte oneliners die de tekortkoming van product X of onvoldoende ergonomisch kennis camoufleren.
Verwacht van mij niet de belofte op een “langer leven”, maar wel op een “plezieriger, beter zittend, staand of bewegend leven” waar in jij je vrij van fysieke klachten voelt. Neem het besluit om samen met mij, tijd en aandacht te gaan besteden aan de beste instelling van jouw werkplek. De investering en uitkomst daarvan geldt zeker niet alleen voor je werkplek op kantoor, maar ook voor thuis en zelfs achter het stuur van je auto. “Beter zitten en staan” en je “beter voelen” is voor iedereen weggelegd. Het begint –net als bij de bereiding van een maaltijd of bij het bakken van een taart- uiteraard met een beproefd recept. De juiste keuze en kwaliteit van de benodigde ingrediënten zijn zeker bepalend voor een goed resultaat. Neem daarom geen genoegen met een “zesje” maar gun jezelf en je gasten een “uitmuntende maaltijd”. Daar voelt iedereen zich gegarandeerd prettig bij!

Diversiteit

Ik help ook graag bij het maken van de juiste “product keuze.” Zo geldt bijvoorbeeld voor Flexwerkplekken zeker niet, dat je daarom moet kiezen voor het simplificeren en dus het weglaten van veel instelmogelijkheden. Dat geldt zeker wanneer de stoel niet kortstondig, maar per dag of dagdeel, steeds door verschillende personen gebruikt wordt. Want het is juist de grote diversiteit onder de gebruikers die het optimaal kunnen instellen, essentieel maakt! Het lijkt een trend te worden, dat bureaustoelen met slechts één hendel of draaiknop terrein gaan winnen omdat dit er aantrekkelijk uitziet en vormgeving een te belangrijke rol speelt bij de keuze. Zo jammer, want juist daar waar een goede bureaustoel inzetbaar moet zijn voor veel gebruikers, is de noodzaak van het kunnen in- en verstellen van de stoel een “Must.”

Tel maar even mee…

Knop/functie = Zithoogte verstelling
Knop/functie = Zitdiepte instelling
Knop/functie = Rugleuning hoogte instelling
Knop/functie = Zithoek verstelling
Knop/functie = Dynamische tegendruk verstelling
Knop/functie = Armleuninghoogte instelling
Knop/functie = Armsteunbreedte verstelling
Knop/functie = Rughoek verstelling (optioneel)

Mijn telling komt daarmee op minimaal “zeven” knoppen/functies en ben zeer benieuwd “wie” er denkt, dat er uit bovengenoemd rijtje wel een paar in- en/of verstelmogelijkheden kunnen worden geschrapt? En welke dat dan zijn hoor ik natuurlijk graag en leer u graag persoonlijk kennen.


Eddy de Vries